Dorota Puć-Pietrzykowska

Dorota Puć-Pietrzykowska

Magię gotowania odkryła jako nastolatka, wówczas nie wiedziała, że to odkrycie będzie miało kiedyś większe znaczenie. A jednak….

Po latach podążania innymi ścieżkami zawodowymi, decyduje się realizować  swoją pasję w profesjonalnej gastronomii. W 2012 roku otwiera własną restaurację w Świdnicy, dzięki której zdobywa bogate doświadczenie zarówno jako menadżer jak i szef kuchni. Dzięki niemu dokładnie zrozumie wagę wyzwania, jakim jest praca w gastronomii. Nabiera przekonania, że jest ona dla Niej  niezwykle pociągająca i spełniająca. Dlatego, decyduje się uczyć od najlepszych. Ogromna determinacja sprawiła, że granice kraju nie były ograniczeniem, raczej zachętą, by poznać nową kulturę, poczuć odmienność kuchni i ludzi, którzy ją tworzą.

Pracowała jako kucharz w londyńskiej restauracji Gordona Ramsaya – Heddon Street Kitchen. To tam poznała brytyjską i włoską kuchnię. Doświadczyła  co znaczy duży ruch, który uczy doskonałej organizacji pracy. W drodze powrotnej zatrzymała się na kilka miesięcy w Warszawie, by doskonalić swój warsztat w Atelier Amaro  – pierwszej w Polsce restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin. Serwowanie dań wyłącznie z menu degustacyjnego, doskonale skomponowanych przez Wojciecha Modesta Amaro – ukazywało inny wymiar kuchni i wyjątkowe podejścia do potrzeb klienta. Jak twierdzi: To była doskonała szkoła dbałości o każdy detal serwowanego dania, tworzonego przy zastosowaniu nowoczesnych technik kulinarnych, w oparciu o wyłącznie sezonowe, lokalne produkty. Następnie we Wrocławiu w restauracji Food Art Gallery zgłębiała sztukę komponowania pięknych talerzy,  odkrywała tajniki słodkich receptur i sekrety wypieku doskonałego chrupiącego chleba.

Wciąż poszukuje inspiracji i możliwości rozwoju, w czym pomaga jej druga  pasja – podróże. Każdemu z wyjazdów towarzyszy ciekawość smaków.  Najwięcej przyjemności czerpie z kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Nieznane dotąd potrawy, zwyczaje różnych kuchni świata utrwala –  fotografując.

Smak, zdrowie i piękno to trzy filary, o które się troszczy, budując jakość swojej kuchni.