Mateusz Szpytma

Mateusz Szpytma

Ambitny profesjonalista z wielką pasją do gotowania, odkrywania nowych receptur i łączenia niestandardowych smaków. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas swojej 10 letniej pracy zawodowej. Większość tych lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Obecnie pracuje w Pałacu Łagów, jako szef kuchni. Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i szukania nowych wyzwań. Dlatego też w ostatnich latach brał udział w wielu kursach i warsztatach zarówno w Polsce, jak i za granicą min. kurs kuchni molekularnej z Jeanem Bos oraz kurs carvingu w owocach. Oba te zagadnienia fascynują go, a ich zgłębianie pobudza kreatywność i zdecydowanie podkreśla indywidualizm jego własnych potraw. Jego kuchnia opiera się przede wszystkim na nowoczesnej kuchni polskiej, ale również kuchni włoskiej i tajskiej. W codziennej pracy dba o wysoką jakość wydawanych dań oraz ich oryginalność. Wolne chwile spędza ze swoją wspaniałą rodziną oraz trenując sztuki walki. Krav Maga, MMA i Jujitsu – to jego druga pasja.