Rajmund Królik

Rajmund Królik

Kucharz z zawodu i z zamiłowania. Gotowanie to pasja, która towarzyszy mu od najmłodszych lat. Zawodowo z kuchnią związany od 2000 roku, od wielu lat pracuje jako szef kuchni. W 2017 znalazł się w gronie szefów rekomendowanych przez przewodnik Gault&Millau. Jest uczestnikiem projektu Szlak kulinarny Dolnego Śląska.

W swojej pracy lubi eksperymentować, nieustannie rozwija i doskonali swój warsztat. Odkrywa zapomniane smaki, odtwarza dawne receptury z wielkim szacunkiem dla różnorodności regionalnych produktów. Wielokrotny laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz autor kilku książek o sztuce carvingu. Jako mistrz zawodu, edukuje młodzież i dorosłych w szkole gastronomicznej. Gotował dla takich sław jak Leszek Możdżer, Pat Metheny, Diana Krall. Pracował u boku wybitnych szefów kuchni t.j. Andrea Camastra – Restauracja Senses (gwiazdka Michelin), Karol Okrasa. Aktywny uczestnik projektów kulinarnych min. Kolacja Mistrzów. Najbardziej ceni kuchnię polską, francuską i azjatycką.

Miłość do kuchni japońskiej sprawiła, że od kilku tygodni współtworzy nowy koncept Dzik’ i Królik Ramen Shop w Dzierżoniowie.