Kuchnia azjatycka


W trakcie warsztatu przeniesiemy się na kilka godzin do Azji, której smaki są tak różnorodne jak i ona sama. Wypełnimy naszą kuchnię zapachami Tajlandii i poznamy sztukę przygotowywania Japońskiego sushi.
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest właśnie kuchnia tajska. Charakterystyczne produkty, na których się opiera to mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, świeży imbir, czy liście limonki. Poznacie tajniki przygotowania słynnej zupy Tom Kha i smak tradycyjnego Pad Thai’a. Zgłębimy również technikę przygotowania Japońskich specjałów – sushi. Danie to ma swoich gorących zwolenników na całym świecie, to doskonała propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. Poznasz kilka rodzajów sushi, wspólnie przygotujemy tezu i ryż do sushi oraz wybrane rodzaje sushi. Dowiesz się, jak wybrać najlepsze produkty i gdzie możesz je kupić.

Menu:
  • hosomaki z ogórkiem i tykwą
  • futomaki z surimi (surimi/ogórek/tykwa/sałata/serek Philadelphia)
  • futomaki z łososiem (łosoś/awokado/sałata)
  • uramaki z łososiem i awokado (łosoś/awokado/tykwa/rzodkiew)
  • uramaki z krewetką (krewetka /rzodkiew/ogórek/czarny sezam)
  • Tom Kha Gai – zupa kokosowa z kurczakiem
  • Pad Thai

Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawanych potraw na świecie – każdy kogo zapytamy o to, z jakim daniem kojarzy mu się kuchnia japońska z pewnością szybko wymieni – sushi. Danie to ma swoich gorących zwolenników na całym świecie. W trakcie warsztatu dowiesz się, jakich zasad  należy przestrzegać jedząc sushi i jakich błędów unikać. Poznasz różne rodzaje sushi, wspólnie przygotujemy tempurę, tezu i ryż do sushi oraz wybrane rodzaje sushi. Dowiesz się, jak wybrać najlepsze produkty i gdzie możesz je kupić.

Menu:
  • nigiri z łososiem
  • nigiri z krewetką
  • hosomaki z ogórkiem
  • hosomaki z tykwą
  • futomaki z surimi (surimi/ogórek/tykwa/sałata/serek Philadelphia)
  • futomaki z łososiem (łosoś/awokado/surimi/sałata/majonez)
  • uramaki z opalanym łososiem (awokado/tykwa/rzodkiew)
  • uramaki z krewetką z tempury (krewetka z tempury/awokado/czarny sezam)
  • temaki w nori z tatarem z łososia