Kuchnia od podstaw


W trakcie warsztatów dowiecie się, jak dobrać właściwy nóż i jak bezpiecznie go używać. Odkryjecie, że kształt, długość i rodzaj  ostrza mogą wpłynąć na łatwość krojenia określonych produktów. Poznacie i przećwiczycie podstawowe sposoby krojenia warzyw.

Dowiecie się, jakie smaki rozróżnia nasz organizm i jakie składniki pokarmów decydują o smaku.

Poznacie przyprawy i zioła, dzięki, którym możemy wzbogacać smak potraw i nadawać im wyjątkowy charakter. Nauczycie się, jak dobierać je do konkretnych produktów.

Poznacie również podstawowe techniki kulinarne oraz sposoby przechowywania i konserwacji żywności. Podpowiemy jak dobrze zorganizować swoją kuchnię, by praca w niej była przyjemnością.

Przygotujemy kilka prostych potraw, które pozwolą nam nabrać wprawy w posługiwaniu się nożem.

Zajęcia trwają 8 godzin lekcyjnych.

Menu:
  • Bulion drobiowy
  • Krem z ziemniaka z boczkiem i majerankiem
  • Kurczak z warzywami z woka

W trakcie warsztatów dowiecie się, jak dobrać właściwy nóż i jak bezpiecznie go używać. Odkryjecie, że kształt, długość i rodzaj  ostrza mogą wpłynąć na łatwość krojenia określonych produktów. Poznacie i przećwiczycie podstawowe sposoby krojenia warzyw.

Dowiecie się, jakie smaki rozróżnia nasz organizm i jakie składniki pokarmów decydują o smaku.

Poznacie przyprawy i zioła, dzięki, którym możemy wzbogacać smak potraw i nadawać im wyjątkowy charakter. Nauczycie się, jak dobierać je do konkretnych produktów.

Poznacie również podstawowe techniki kulinarne oraz sposoby przechowywania i konserwacji żywności. Podpowiemy jak dobrze zorganizować swoją kuchnię, by praca w niej była przyjemnością.

Przygotujemy kilka prostych potraw, które pozwolą nam nabrać wprawy w posługiwaniu się nożem.

Menu:
  • Bulion drobiowy
  • Krem z ziemniaka z boczkiem i majerankiem
  • Kurczak z warzywami z woka