Makaron i dania kuchni włoskiej


Włoska kuchnia zyskała uznanie na całym świecie. Makarony na dobre zagościły w naszym codziennym menu.  W trakcie warsztatów wykonamy kilka podstawowych rodzajów makaronów: tagliatelle, linguine, ravioli, gniocci. Poznasz techniki przygotowania doskonałego ciasta oraz naturalne sposoby koloryzacji. Dowiesz się, jak istotna jest obecność „pasty” w życiu każdego Włocha i jakie dania są charakterystyczne dla  poszczególnych regionów Włoch. Wyjaśnimy, jak dobrać odpowiednie  wino do dań makaronowych.

Zajęcia trwają 8 godzin lekcyjnych.

Menu:
  • Ravioli z ricottą i szpinakiem
  • Gniocci z sosem pomidorowym, mozarrelą i bazylią
  • Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
  • Linguine  a la Carbonara
  • Tagliatelle z czerwonym pesto, pomidorami i szpinakiem

Włoska kuchnia zyskała uznanie na całym świecie. Makarony na dobre zagościły w naszym codziennym menu.  W trakcie warsztatów wykonamy kilka podstawowych rodzajów makaronów: tagliatelle, linguine, ravioli, gniocci. Poznasz techniki przygotowania doskonałego ciasta oraz naturalne sposoby koloryzacji. Dowiesz się, jak istotna jest obecność „pasty” w życiu każdego Włocha i jakie dania są charakterystyczne dla  poszczególnych regionów Włoch. Wyjaśnimy, jak dobrać odpowiednie  wino do dań makaronowych.

Menu:
  • Ravioli z ricottą i szpinakiem
  • Gniocci z sosem pomidorowym, mozarrelą i bazylią
  • Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
  • Linguine  a la Carbonara
  • Tagliatelle z czerwonym pesto, pomidorami i szpinakiem