Organizacja przyjęcia


Jak przygotować udane przyjęcie?  Domowe przyjęcie to zwykle nie lada wyzwanie, które wywołuje stres.  Każdy chciałby, żeby nasi goście zapamiętali je, jako wyjątkowo udane. Jak sprawić żeby tak właśnie się stało?

O tym w głównej mierze zdecydują potrawy, które podamy na stół. Musimy jednak pamiętać, że równie ważna jest właściwa oprawa. Jej brak  lub błędy wynikające z niewiedzy mogą  negatywnie wpłynąć na finalny efekt. Aby nie narazić się na krytykę musimy zadbać, o zachowanie zasad savoir-vivre,  właściwe nakrycie stołu, odpowiedni dobór zastawy i szkła do napojów, które będziemy  serwować  w trakcie. Warto również by gospodarz znał zasady serwowania win. Uroczystą atmosferę dopełni gustowna dekoracja stołu. Jeśli zadbamy o wszystkie te detale połowa sukcesu już za nami.

Zajęcia trwają 8 godzin lekcyjnych.

Czego się nauczysz?
  • Jak nakryć stół  – dobór nakrycia, prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców,
  • Jak przygotować dekoracje, które będą efektowne ale nie obciążą nazbyt naszego portfela; składanie serwet
  • Jak skomponować odpowiednią zastawę do serwowanych dań
  • Jak dobrać właściwe szkło do serwowanych napojów
  • Jakie zasady przestrzegamy serwując potrawy i alkohole

Jak przygotować udane przyjęcie?  Domowe przyjęcie to zwykle nie lada wyzwanie, które wywołuje stres.  Każdy chciałby, żeby nasi goście zapamiętali je, jako wyjątkowo udane. Jak sprawić żeby tak właśnie się stało?

O tym w głównej mierze zdecydują potrawy, które podamy na stół. Musimy jednak pamiętać, że równie ważna jest właściwa oprawa. Jej brak  lub błędy wynikające z niewiedzy mogą  negatywnie wpłynąć na finalny efekt. Aby nie narazić się na krytykę musimy zadbać, o zachowanie zasad savoir-vivre,  właściwe nakrycie stołu, odpowiedni dobór zastawy i szkła do napojów, które będziemy  serwować  w trakcie. Warto również by gospodarz znał zasady serwowania win. Uroczystą atmosferę dopełni gustowna dekoracja stołu. Jeśli zadbamy o wszystkie te detale połowa sukcesu już za nami.

Czego się nauczysz?
  • Jak nakryć stół  – dobór nakrycia, prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców,
  • Jak przygotować dekoracje, które będą efektowne ale nie obciążą nazbyt naszego portfela; składanie serwet
  • Jak skomponować odpowiednią zastawę do serwowanych dań
  • Jak dobrać właściwe szkło do serwowanych napojów
  • Jakie zasady przestrzegamy serwując potrawy i alkohole