Młody kucharz – warsztaty kulinarne dla nastolatków (10-15 lat)

Pozostały ostatnie wolne miejsca.

Cena: 320,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

21.02-29.05.2024 (środy) godz. 17:30-19:00

Czas trwania

1,5 godz. (14 spotkań)

Trener

Dorota Puć-Pietrzykowska

dorota-puć pietrzykowska.jpg

Opis warsztatów

Jeśli chcecie by Wasze dzieci zdobyły  podstawowe umiejętności kulinarne, chętnie eksperymentowały z nowymi smakami, dowiedziały się, jak zdrowo się odżywiać i dlaczego jest to takie ważne – skorzystajcie z oferty warsztatów kulinarnych Młody kucharz.

W naszej pracowni  gotujemy ze świeżych, sezonowych produktów i uczymy zasad zdrowego odżywiania. Młodzi kucharze poznają tu smak i zapach wielu produktów, przypraw i ziół. Dowiedzą się, jak je najlepiej przechowywać oraz kiedy jest sezon na określone warzywa i owoce.

Dzięki naszym zajęciom, dzieci dowiedzą się, jak wiele potraw można przygotować z warzyw, owoców i innych zdrowych składników, jak sprawić żeby jedzenie nie było nudne, jak przygotować zdrowe słodycze i czym zastąpić cukier. Nauczymy się komponować smaczne i kolorowe dania, bo wygląd też ma przecież znaczenie. Dowiedzą się również, jakie przyprawy i dodatki  „lubią się” z różnymi produktami.

Po naszych warsztatach  każde dziecko stanie się prawdziwym małym szefem domowej kuchni.

Z niewielką pomocą rodziców będzie w stanie przygotować dania według poznanych przepisów lub własnych pomysłów.

Zajęcia poświęcone praktycznej nauce gotowania będą przeplatane rozmowami pogłębiającymi świadomość kulinarną i żywieniową. Dzieci nabędą umiejętności przygotowania  wielu dań i pracy zespołowej.  Poznają podstawowe techniki kulinarne, dowiedzą się, jak bezpiecznie poruszać się w kuchni i jak organizować sobie pracę. Po zakończeniu warsztatów otrzymają przepisy przygotowywanych potraw.

Każdego dnia wspólnie przygotujemy pyszne danie/deser.
Zajęcia prowadzone będą w profesjonalnej pracowni kulinarnej pod okiem doświadczonego kucharza oraz osoby wspierającej.

Opiekę nad grupą sprawują osoby doświadczone w pracy z dziećmi.

Maksymalna wielkość grupy 14 osób.

Warsztaty będą odbywały się w środy w godzinach 17:30-19:00 (14 spotkań) – pierwsze spotkanie 21 lutego 2023

Koszt udziału dziecka w warsztatach – 160 zł (2 spotkania – luty 2024)  i 320 zł miesięcznie (4 spotkania – w okresie marzec-maj 2024).

Opłaty będą pobierane w oparciu o umowy zawarte z rodzicami/opiekunami dziecka – prosimy wstrzymać się  z wpłatami do momentu otrzymania umowy.

W skład niezbędnika Młodych kucharzy powinny wchodzić: wygodne ubranie, wygodne buty, gumka do włosów (jeśli dziecko ma długie włosy).

My zapewnimy fartuszki, które ochronią odzież przy pracy w kuchni.

Przyjmujemy zapisy dzieci od 10 do 15 roku życia.

Brak możliwości przyjęcia na warsztaty dziecka z licznymi alergiami pokarmowymi.

Rezerwacji miejsc można dokonywać on-line poprzez dodanie warsztatu  do koszyka lub telefonicznie pod numerem +48 607 866 103.

W miarę wolnych miejsc dzieci mogą uczestniczyć także jednorazowo w zajęciach. Koszt jednego warsztatu – 90 zł.

Warunkiem rezerwacji miejsca na zajęcia jednorazowe jest wcześniejsze/telefoniczne zgłoszenie uczestnictwa.

W ramach miesięcznej opłaty zapewniamy:

  • udział w 4 zajęciach kursu gotowania,
  • zakup wszystkich niezbędnych składników,
  • wodę i herbatę dla uczestników, dostępne w trakcie zajęć,
  • karty z przepisami przygotowywanych dań.

 

W trakcie 14 spotkań dowiecie się również:

  • dlaczego jedzenie jest ważne i skąd biorą się produkty, z których przygotowujemy posiłki
  • dlaczego warto nauczyć się gotować i jak organizować sobie pracę w kuchni
  • jak bezpiecznie używać sprzętów i urządzeń kuchennych
  • co to jest smak i jak możemy go zmieniać używając ziół i przypraw
  • o co chodzi w sezonowej kuchni – cztery pory roku na talerzu
  • dlaczego śniadania są takie ważne
  • dlaczego warto dużo się ruszać i pić wodę
  • jakie składniki w naszej diecie są ważne i gdzie je znajdziemy
  • jakich składników w naszej diecie należy się wystrzegać
  • jak robić mądrze zakupy
  • jak przechowywać produkty spożywcze
  • co robić by nie marnować żywności „zero waste”
  • jak przygotować zdrowe słodycze
  • kto to jest fleksitarianin, wegetarianin, weganin
  • jakie informacje znajdziemy na etykiecie produktów spożywczych
  • jak dbać o ekologię w kuchni
  • jak zachować się przy stole – savoir vivre

 

Każdego dnia przygotujemy smaczne i zdrowe danie/deser, które pod koniec zajęć wspólnie zjemy.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty dla dzieci: