Pappardelle z pesto, cherry i szpinakiem

Udostępnij

Facebook
WhatsApp
Spis treści

Chyba mam w sobie coś z Włoszki, jestem uzależniona od makaronu, te proste włoskie dania dosłownie uwodzą. W moim domu nie ma tygodnia bez pysznej włoskiej „pasty”, przygotowywanej na rozmaite sposoby. Pracując w londyńskiej kuchni jadałam ją niemal codziennie, dzięki moim włoskim kolegom 🙂 Dziś jednak znów chętnie po nią sięgam i kończę dopiero kiedy mój talerz jest pusty 😉 To jedno z szybkich i prostych dań, sami sprawdźcie jak smakuje.

Składniki (1 porcja)

  • 100g makaronu pappardelle
  • 20g cebuli
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 30g pesto czerwone (łyżka)
  • 1 łyżka koncentratu
  • 50g pomidorków cherry (5 szt.)
  • 5 g czosnku (pół łyżki)
  • 30g szpinaku  świeżego
  • 100 ml. bulionu warzywnego/drobiowego
  • sól, pieprz
  • 50g parmezanu (wykończenie)
  • kilka listków rukoli lub szpinaku  (wykończenie)

Sposób przygotowania

Wstawiamy wodę na pappardelle.  Solimy po zagotowaniu, gotujemy makaron al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, mamy czas na przygotowanie naszego sosu.

Na patelnię wlewamy oliwę, po rozgrzaniu przesmażamy cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy przekrojone na połówki pomidorki cherry, po ok. 2 minutach  dodajemy łyżkę koncentratu i pesto, podlewamy bulionem, dodajemy  przeciśnięty czosnek i mieszamy wszystkie składniki razem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (uwaga – pomidorki nie powinny się rozgotować).

Jeśli nasz makaron nie jest jeszcze gotowy odstawiamy na chwilę sos.  Kiedy makaron jest gotowy do gorącego sosu wrzucamy szpinak, a tuż po nim makaron. Wszystko delikatnie mieszamy  (tylko tak żeby makaron pokrył się sosem) i wykładamy na talerz (aby ułatwić sobie sprawę – warto użyć szerszej patelni). Na wierzch ścieramy parmezan i dekorujemy listkami szpinaku lub rukolii.

Smacznego!