Mateusz Szpytma

Mateusz Szpytma

Ambitny profesjonalista, wciąż odkrywa nowe receptury i łączy niestandardowe smaki. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 14 lat pracy zawodowej. Kilka lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Kolejnym miejscem, w którym nadzorując pracę kuchni i kreował swoje autorskie menu był Pałac Łagów. W 2018 r. objął stanowisko szefa kuchni w Pałacu Brunów.  Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i poszukania nowych wyzwań. Brał udział w wielu kursach i warsztatach min. kurs kuchni molekularnej z Jeanem Bos oraz kurs carvingu. Oba te zagadnienia fascynują go, a ich zgłębianie pobudza kreatywność i zdecydowanie podkreśla indywidualizm jego własnych potraw. Jego kuchnia opiera się głównie na nowoczesnej kuchni polskiej, ale czerpie również z kuchni włoskiej i tajskiej. W codziennej pracy dba o wysoką jakość wydawanych dań oraz ich oryginalność. Wolne chwile spędza ze swoją rodziną oraz trenując sztuki walki.