Mateusz Szpytma

Mateusz Szpytma

Ambitny profesjonalista z wielką kulinarną pasją, wciąż odkrywa nowe receptury i łączy niestandardowe smaki. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 12 lat pracy zawodowej. Większość tych lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Ostatnie 3 lata spędził nadzorując pracę kuchni i kreując autorskie menu w Pałacu Łagów. W grudnia 2018r. objął  stanowisko szefa kuchni w Pałacu Brunów.  Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i szukania nowych wyzwań. Brał udział w wielu kursach i warsztatach zarówno w Polsce, jak i za granicą min. kurs kuchni molekularnej z Jeanem Bos oraz kurs carvingu w owocach. Oba te zagadnienia fascynują go, a ich zgłębianie pobudza kreatywność i zdecydowanie podkreśla indywidualizm jego własnych potraw. Jego kuchnia opiera się głównie na nowoczesnej kuchni polskiej, ale czerpie również z kuchni włoskiej i tajskiej. W codziennej pracy dba o wysoką jakość wydawanych dań oraz ich oryginalność. Wolne chwile spędza ze swoją rodziną oraz trenując sztuki walki. Krav Maga, MMA i Jujitsu – to jego druga pasja.