Rajmund Królik

Rajmund Królik

Kucharz z zawodu i z zamiłowania. Gotowanie to pasja, która towarzyszy mu od najmłodszych lat. Zawodowo z kuchnią związany od 2000 roku, od wielu lat pracuje jako szef kuchni. W 2017 znalazł się w gronie szefów rekomendowanych przez przewodnik Gault&Millau, uczestnik projektu Szlak kulinarny Dolnego Śląska. Obecnie realizuje swoje autorskie menu w Hotelu Astone Conference & SPA  w Lubinie. W swojej pracy lubi eksperymentować, nieustannie rozwija i doskonali swój warsztat. Odkrywa zapomniane smaki, odtwarza dawne receptury z wielkim szacunkiem dla różnorodności regionalnych produktów. Wielokrotny laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz autor kilku książek, których tematyką jest carving. Przez kilka lat, jako mistrz zawodu, edukował młodzież i dorosłych w szkole gastronomicznej. Gotował dla takich sław jak Leszek Możdżer, Pat Metheny, Diana Krall.  Gotował u boku szefów kuchni – Andrea Camastra Restauracja Sense (gwiazdka Michelin), Karol Okrasa. Aktywny uczestnik projektów kulinarnych min. Kolacja Mistrzów. Najbardziej ceni kuchnię polską, francuską i azjatycką.