Mariusz Łęszczak
Szef cukierni FRESA – pracowni cukierniczej na Śląskim szlaku gastronomicznym, łączącej w sobie nowoczesne cukiernictwo oraz tradycyjne wypieki.
Obecnie Pastry Chef w Hotelu Monopol w Katowicach*****, odpowiedzialny za słodką stronę oferty restauracji Monopol i Cristallo.
Swoje zawodowe szlify odbierał m.in. w Aterier Amaro. W trakcie zajęć zdradza uczestnikom tajniki przygotowywania doskonale skomponowanych i pięknych, nowoczesnych deserów.
Absolwent Chorzowskiej Szkoły Gastronomicznej, pasjonat cukiernictwa nieustannie poszukujący idealnej równowagi pomiędzy smakami. Inspiracje czerpie z otaczającej go natury, odtwarzając klasyczne receptury w nowoczesnym wydaniu.
Swoje doświadczenie zdobywał pracując w renomowanych hotelach w południowej Anglii oraz w Polsce pod okiem takich szefów kuchni jak: Przemysław Błaszczyk (Mañana Bistro&Wine Bar), czy Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro).