Mateusz Szpytma
Ambitny profesjonalista, wciąż odkrywa nowe receptury i łączy niestandardowe smaki. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 14 lat pracy zawodowej. Kilka lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Pałac Łagów był Kolejnym miejscem, w którym nadzorował pracę kuchni i kreował swoje autorskie menu.
W 2018 r. objął stanowisko szefa kuchni w Pałacu Brunów. Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i poszukania nowych wyzwań.
Brał udział w wielu kursach i warsztatach m.in. kurs kuchni molekularnej z Jeanem Bos oraz kurs carvingu. Oba te zagadnienia fascynują go, a ich zgłębianie pobudza kreatywność i zdecydowanie podkreśla indywidualizm jego własnych potraw. Jego kuchnia opiera się głównie na nowoczesnej kuchni polskiej, ale czerpie również z kuchni włoskiej i tajskiej.
Na swoich warsztatach powtarza uczestnikom, że w kuchni ogranicza nas jedynie wyobrażnia. Patrząc i smakując jego dań, jesteśmy pewni, że wyobraźni mu nie brakuje, stąd wciąż potrafi zaskakiwać i kusić smakami swych autorskich dań.
W codziennej pracy dba o wysoką jakość wydawanych dań oraz ich oryginalność. Ceni lokalne produkty i gotuje zgodnie z zasadą sezonowości.
Wolne chwile spędza ze swoją rodziną oraz trenując sztuki walki.