Warsztaty cukiernicze – świąteczne wypieki

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 650,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

08.12.2024 (niedziela) godz. 12:00

Czas trwania

5-6 godzin

Trener

Mariusz Łęszczak

Mariusz Łęszczak

Opis warsztatów

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, wielu z nas kojarzy się on z domem rodzinnym, wypełnionym zapachem korzennych przypraw, pieczonego ciasta, pierników. To dni, w których szczególnie ochoczo dajemy się ponieść chęci kosztowania pysznych wypieków, bo ich smak przenosi nas do czasów dzieciństwa  i wówczas właśnie te domowe łakocie, przyprawione dodatkowo miłością bliskich, najlepiej nam smakują.

W trakcie warsztatu, który poprowadzi Mariusz Łęszczak przygotujemy kilka doskonałych słodkich propozycji na świąteczny stół, połączymy tradycję z lekkim nowoczesnym twistem. Tym razem przygotujemy korzenny sernik baskijski, babeczki dyniowe z aromatyczną imbirowo-dyniową konfiturą, tarty piernikowe z orzechami pekan. Żeby tradycji stało się zadość, na naszym stole nie zabraknie  też makowca i świątecznego piernika wykończonego czekoladową glazurą.

Miód, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, orzechy,  żurawina, skórka pomarańczowa  – same te składniki sprawią już, że poczujemy w powietrzu zapach świąt.

Zapraszamy na warsztaty cukiernicze, które poprowadzi Mariusz Łęszczak – doświadczony cukiernik o wieloletnim stażu, który zdobywał doświadczenie między innymi w pierwszej polskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, Atelier Amaro. Obecnie kreuje desery w Hotelu Monopol 5* w Katowicach, prowadzi kursy i szkolenia, kładąc nacisk na harmonijne łączenie tradycji cukierniczych z nowoczesnym podejściem. Jego pasja do słodyczy znalazła wyraz w kreatywnym połączeniu dziedzictwa sztuki kulinarnej z innowacyjnymi rozwiązaniami.

Zapewniamy:

  • wszystkie niezbędne materiały i produkty, opakowania,
  • profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy,
  • fartuszek na czas trwania warsztatu,
  • napoje: kawa/herbata/woda,
  • certyfikat.

 

Menu:

  • Korzenny sernik baskijski,
  • Makowiec czekoladowy z żurawiną,
  • Mini babeczki dyniowe z konfiturą dyniowo-imbirową, 
  • Tarta piernikowa z pekanami, 
  • Pieprzny piernik z czekoladową glazurą.

 

Uczestnicy przygotują wszystkie świąteczne specjały w parach, a po warsztatach zabiorą je ze sobą do domu wraz z recepturami. Tuż przed Bożym Narodzeniem, będziecie je mogli przygotować ponownie bez obaw, że coś może wyjść nie tak, jakbyście oczekiwali.

 

Fotografie 1, 2, 4, 5-7 – Freepik

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: