Warsztaty kulinarne – kuchnia arabska

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 350,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

20.09.2024 (piątek) godz. 17:00

Czas trwania

4 godziny

Trener

Małgorzata Szymonek

Opis warsztatów

Kuchnia arabska to kuchnia różnorodna, pełna smaku… warta zatrzymania, skosztowania i włączenia do swojego menu. Kuchnia Bliskiego Wschodu ma zdecydowanie najlepszy street food na świecie. Charakteryzują ją mocne smaki, złożone kompozycje wieloskładnikowe, mieszanka aromatów, bogactwo kolorów, składników, form i struktur. Kuchnia arabska to przyprawy… sumak, sezam, kumin, zatar, pieprz, czosnek i kolendra.

Zapraszamy na warsztaty z kuchni arabskiej, które poprowadzi Małgosia Szymonek – finalistka XII edycji programu MasterChef. Na start przygotujemy pyszną pastę z bakłażana (baba ghanoush) – danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie, którego podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.  Dowiecie się jak przygotować hubus – arabski placek, klasyczny dodatek do wielu dań.  Podamy falafele z ciecierzycy  – bardzo popularną potrawę w krajach arabskich. Hitem tego wieczoru będzie kabsa  saudyjska z jagnięciną. Ryż, warzywa i delikatne mięso jagnięce łączą się w to, co jest uważane za narodowe danie Arabii Saudyjskiej. Kabsa, wywodzi swoją nazwę od arabskiego słowa „kbs” oznaczającego prasowany. Składniki potrawy są ułożone (sprasowane) na jednej patelni, co pozwala aromatycznemu bulionowi nasycić dokładnie ryż i mięso. Mieszanka przypraw używana do tej potrawy to również kabsa, jej skład zazwyczaj zawiera goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, szafran i kardamon.

Wieczór zakończymy tradycyjnym przysmakiem z Bliskiego Wschodu – baklavą i miętową herbatą.

Gosia Szymonek od lat pasjonuje się kuchnią, w trakcie ostatniej edycji programu MasterChef udowodniła, że zna ją i rozumie doskonale. Ponad 20 lat spędziła na Bliskim Wschodzie. Żyjąc w wielokulturowym Bahrajnie, rozbudziła swoją kulinarną pasję, poznała jego różnorodność kulturalną i kulinarną. Kuchnie świata przewijają się tam przez każdy zakątek wyspy. Na co dzień zajmuję się domem i dwójką dzieci, prowadzi warsztaty kulinarne. Kuchnia jest dla niej wyjątkowym miejscem – tu realizuje się w pełni. Pełna charyzmy prowadząca opowie Wam o życiu i zwyczajach panujących na Bliskim Wchodzie, zachęci do odkrywania bogactwa arabskiej kuchni.

Menu:

  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów z tahini oraz ziarnami granatu,
  • Hubus – arabski placek (podpłomyk),
  • Falafel – kotleciki z ciecierzycy i świeżych ziół,
  • Kabsa z jagnięciną – saudyjskie danie z  jagnięciną, ryżem basmati i mieszanką przypraw, 
  • Baklava – chrupiące orzechy, doprawione cynamonem, delikatne ciasto filo, a wszystko polane obficie syropem cukrowym,
  • Herbata miętowa.

 

Fotografia 1,4,6 – Freepik

W trosce o środowisko prosimy  o zabranie własnych pojemników wynosowych.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: