Warsztaty kulinarne – kuchnia arabska
Trener: Małgorzata Szymonek
Data: 20.09.2024 (piątek) godz. 17:00
Czas trwania: 4 godziny
Mamy jeszcze wolne miejsca
Udostępnij
Szczegóły
Data
30.09.2024 (poniedziałek) godz. 17:00
Czas trwania
4 godz.
Trener
Michał Matuszewski
Opis warsztatów
Francja to kolebka sztuki kulinarnej, dbałość o doskonałą jakość produktów, umiejętność stosowania i łączenia rozmaitych technik kulinarnych to jej niewątpliwe atuty. Jest delikatna, lekka i wysublimowana. Wielu smakoszy i kucharzy uważa ją za najlepszą na świecie. Michał Matuszewski to chef kuchni, który ukończył legendarny Institut Paul Bocuse we francuskim Lyonie – szkołę kształcącą najwyższej klasy specjalistów w dziedzinie gastronomi. W trakcie warsztatu przeprowadzi nas przez kilka klasycznych dań francuskiej kuchni, inspirowanych swoim pobytem we Francji i doświadczeniem, jakie zdobył w Paul Bocuse Institut.
Jednym z dań w naszym warsztatowym menu będzie barwena z łuskami ziemniaczanymi w emulsji z soku pomarańczowego, serwowana w trzygwiazdkowej restauracji Paula Bocuse’a. To wyjątkowa kompozycja smakowa, gdzie delikatna ryba spotyka się z rozmarynem, lekką słodyczą dojrzałej pomarańczy i chrupkością łusek ziemniaczanych. Przygotujemy również klasyczną La bouillabaisse – niezwykłą zupę rybną, kulinarną perełkę prosto z Prowansji. Jej receptura zakłada nie tylko odpowiednie składniki, ale też określony sposób przygotowania, czy nawet serwowania i jedzenia. Kolejna propozycja to wyborny stek diane z delikatnej polędwicy wołowej z kremowym grzybowym sosem z nutami koniaku, musztardy dijone i estragonu. Na zakończenie wieczoru podamy urocze, pełne waniliowego aromatu profiterole – ptysie z czekoladą.
Michał Matuszewski – szef kuchni z 20 letnim stażem, od roku również prywatny szef kuchni – serwuje swoje dania w domu klienta, czyniąc kolacje okolicznościowe niesamowitym wydarzeniem, dopracowanym w każdym szczególe. Arcymistrz Sztuki Kulinarnej 2024, nagrodzony tym wyróżnieniem przez „Polskę od Kuchni” na gali konkursu o „Złote Widelce”. Został doceniony przez wybitne gremium i znalazł się wśród najlepszych polskich szefów kuchni takich jak: Giancarlo Russo, Robert Sowa czy Wiesław Bober. Szef kuchni włoskiej restauracji I love Italy w Jeleniej Górze.
Pochodzi z Jeleniej Góry, ukończył legendarny Institut Paul Bocuse we Francuskim Lyonie. Sztuki kulinarnej uczył się pod okiem Jeana Paula Naquin, a także Elisy Giannuzzi i Alberto Accarino we Florencji i Prato. Odbył liczne staże w prestiżowych restauracjach. Do swoich sukcesów zalicza wyróżnienie w przewodniku Gault & Millau Polska, zaszczytne miejsce w gronie Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywców nagrody Złote Widelce (2024).
Swoje kulinarne doświadczenia zdobywał m. in. w restauracjach: Biały Kamień w Świeradowie Zdrój, Jelenia Struga w Kowarach, Il Panaccio we Florencji, Blue Mountain Resort Szklarska Poręba, Szary Piec w Jeleniej Górze.
Menu:
BOUILLABAISSE – zupa ryna z krewetkami, kalmarami, mulami, rybą, chill i szafranem,
RED MULLET – barwena w ziemniaczanej łusce z sosem pomarańczowym i rozmarynem,
STEK DIANE – stek z polędwicy wołowej z kremowym grzybowym sosem dijone i estragonem,
PROFITEROLES – ptysie z kremem waniliowym i czekoladą.
W trosce o środowisko prosimy o zabranie własnych pojemników wynosowych.
Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej
Inne warsztaty i szkolenia:
Trener: Małgorzata Szymonek
Data: 20.09.2024 (piątek) godz. 17:00
Czas trwania: 4 godziny
Trener: Bartosz "Snecz" Dębski
Data: 21.09.2024 (sobota) godz. 14:00
Czas trwania: 4 godziny
Trener: Michał Matuszewski
Data: 30.09.2024 (poniedziałek) godz. 17:00
Czas trwania: 4 godz.
Trener: Tapinder Sharma
Data: 06.10.2024 (niedziela) godz. 14:00
Czas trwania: 4 godzin
Trener: Isabel Balderas
Data: 07.10.2024 (poniedziałek) godz. 17:00
Czas trwania: 4 godziny
Trener: Marcin Czubak
Data: 14-15.10.2024 (poniedziałek) godz. 11:00 - 19:00, (wtorek) godz. 9:00-17:00
Czas trwania: 16 godzin
Trener: Paweł Kucharski
Data: 18.10.2024 (piątek) godz. 17:00
Czas trwania: 4 godziny
Trener: Tamuna Kiladze
Data: 26.10.2024 (sobota), godz. 14:00
Czas trwania: 4,5 godziny
Trener: Andrzej Sawka
Data: 27.10.2024 (niedziela) godz. 14:00-18:00
Czas trwania: 4 godziny
Trener: Dorota Puć-Pietrzykowska
Data: 03.11.2024 (niedziela) godz. 14:00
Czas trwania: 4 godziny