Warsztaty kulinarne – kuchnia francuska

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 380,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

30.09.2024 (poniedziałek) godz. 17:00

Czas trwania

4 godz.

Trener

Michał Matuszewski

Opis warsztatów

Francja to kolebka sztuki kulinarnej, dbałość o doskonałą jakość produktów, umiejętność stosowania i łączenia rozmaitych technik kulinarnych to jej niewątpliwe atuty. Jest delikatna, lekka i wysublimowana. Wielu smakoszy i kucharzy uważa ją za najlepszą na świecie.  Michał Matuszewski to chef kuchni, który ukończył legendarny Institut Paul Bocuse we francuskim Lyonie – szkołę kształcącą najwyższej klasy specjalistów w dziedzinie gastronomi. W trakcie warsztatu przeprowadzi nas przez kilka klasycznych dań francuskiej kuchni, inspirowanych swoim pobytem we Francji i doświadczeniem, jakie zdobył w Paul Bocuse Institut.

Jednym z dań w naszym warsztatowym menu będzie barwena z łuskami ziemniaczanymi w emulsji z soku pomarańczowego, serwowana w trzygwiazdkowej restauracji Paula Bocuse’a. To wyjątkowa kompozycja smakowa, gdzie delikatna ryba spotyka się z rozmarynem, lekką słodyczą dojrzałej pomarańczy i chrupkością łusek ziemniaczanych. Przygotujemy również klasyczną La bouillabaisse – niezwykłą zupę rybną, kulinarną perełkę prosto z Prowansji. Jej receptura zakłada nie tylko odpowiednie składniki, ale też określony sposób przygotowania, czy nawet serwowania i jedzenia. Kolejna propozycja to wyborny stek diane z delikatnej polędwicy wołowej z kremowym grzybowym sosem z nutami koniaku, musztardy dijone i estragonu. Na zakończenie wieczoru podamy urocze, pełne waniliowego aromatu profiterole – ptysie z czekoladą.

Michał Matuszewski – szef kuchni z 20 letnim stażem, od roku również prywatny szef kuchni – serwuje swoje dania w domu klienta, czyniąc kolacje okolicznościowe niesamowitym wydarzeniem, dopracowanym w każdym szczególe. Arcymistrz Sztuki Kulinarnej 2024, nagrodzony tym wyróżnieniem przez „Polskę od Kuchni” na gali konkursu o „Złote Widelce”. Został doceniony przez wybitne gremium i znalazł się wśród najlepszych polskich szefów kuchni takich jak: Giancarlo Russo, Robert Sowa czy Wiesław Bober. Szef kuchni włoskiej restauracji I love Italy w Jeleniej Górze.

Pochodzi z Jeleniej Góry, ukończył legendarny Institut Paul Bocuse we Francuskim Lyonie. Sztuki kulinarnej uczył się pod okiem Jeana Paula Naquin, a także Elisy Giannuzzi i Alberto Accarino we Florencji i Prato. Odbył liczne staże w prestiżowych restauracjach.  Do swoich sukcesów zalicza wyróżnienie w przewodniku Gault & Millau Polska, zaszczytne miejsce w gronie Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywców nagrody Złote Widelce (2024).

Swoje kulinarne doświadczenia zdobywał m. in. w restauracjach: Biały Kamień w Świeradowie Zdrój, Jelenia Struga w Kowarach, Il Panaccio we Florencji, Blue Mountain Resort Szklarska Poręba, Szary Piec w Jeleniej Górze.

 

Menu:

  • BOUILLABAISSE –  zupa ryna z krewetkami, kalmarami, mulami, rybą, chill i szafranem,

  • RED MULLET – barwena w ziemniaczanej łusce z sosem pomarańczowym i rozmarynem,

  • STEK DIANE – stek z polędwicy wołowej z  kremowym grzybowym sosem dijone i estragonem,

  • PROFITEROLES  – ptysie z kremem waniliowym i czekoladą.

 

W trosce o środowisko prosimy  o zabranie własnych pojemników wynosowych.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: