Warsztaty kulinarne – kuchnia khmerska

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 350,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

14.12.2024 (sobota) godz. 14:00

Czas trwania

4 godziny

Trener

Sony Peung

Opis warsztatów

Kuchnia kambodżańska nie jest jeszcze powszechnie znana na świecie, choć kryje w sobie prawdziwe skarby. To kulinarna sztuka, w której autentyczność spotyka się z różnorodnością, a prostota z niezwykłą oryginalnością. Przez wieki kambodżańskie gotowanie wzbogaciło się pod wpływem innych kultur – Chiny wprowadziły technikę gotowania na parze oraz wykorzystanie sosu sojowego i makaronów, natomiast Indie dodały aromatyczne curry. Te międzynarodowe akcenty sprawiają, że kambodżańska kuchnia zaskakuje bogactwem smaków, które nieustannie intrygują i zachwycają. Słone łączy się tu ze słodkim, a gorzkie i kwaśne nuty współgrają w harmonijnych kompozycjach, czasem nawet w obrębie jednego dania, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarne.

Sony Peung, Kambodżanin urodzony we Francji, zaczął odkrywać tajniki khmerskiej kuchni dopiero po przeprowadzce do Polski w 2016 roku. Tęskniąc za smakami domowych potraw swojej mamy, postanowił nauczyć się przyrządzać tradycyjne dania, które znał z dzieciństwa. Dziś jego misją jest popularyzowanie kuchni khmerskiej na świecie, co realizuje, dzieląc się przepisami w mediach społecznościowych (Sony.Peung na Instagramie). Organizowane przez niego warsztaty kulinarne to niepowtarzalna okazja, aby przybliżyć smak Kambodży także Polakom.

W trakcie kursu uczestnicy będą mogli nauczyć się przygotowywania autentycznych dań, przekazywanych w kambodżańskich rodzinach z pokolenia na pokolenie, a teraz przekazanych Sonemu. To również szansa, aby lepiej poznać bogatą kulturę Kambodży i jej fascynującą historię.

Menu:

    • Sach ko Ang – kambodżańskie szaszłyki wołowe
    • Marynowane warzywa – idealnie pasują do grillowanych mięs i kanapek w stylu azjatyckim
    • Amok Trei – narodowe danie Kambodży, ryba gotowana na parze z mlekiem kokosowym i pastą kroeung,w liściach bananowca
    • Chek ktis – pudding bananowy z tapioką i mlekiem kokosowym

 

W trosce o środowisko prosimy  o zabranie własnych pojemników wynosowych.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: