Warsztaty kulinarne – kuchnia włoska

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 350,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

26.04.2024 (piątek) godz. 17:00

Czas trwania

4 godziny

Trener

Paweł Kucharski

Paweł kucharski

Opis warsztatów

Jeśli kochasz kuchnię włoską, ten wieczór musisz spędzić z nami!!! Kuchnia włoska podbiła serca smakoszy na całym świecie. Popularność zawdzięcza prostocie i szybkości wykonania przyrządzanych dań, kulturze spożywania posiłków, doskonałym lokalnym produktom, znanym w każdym zakątku świata. To jedna z ulubionych kuchni europejczyków, w tym również Polaków.
Żeby już na starcie poczuć włoski klimat, warsztaty rozpoczniemy od zagniatania tradycyjnego włoskiego makaronu – pasta fresca, na jego bazie przygotujemy pyszne tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów i delikatną, kremową burattą. Pobawimy się również w barwienie makaronu – wykonamy z niego kolorową pastę – carmelle z ricottą i szpinakiem otuloną emulsją maślaną. Na chwilę zagościmy też na Sycylii, która słynie z popularnych ryżowych kulek arancini, będących doskonałą przekąską. Na koniec tego pysznego spotkania przygotujemy jeden z najpopularniejszych deserów z Capri – torta caprese  –  ciasto czekoladowe z migdałami.
Zapraszamy na warsztaty z kuchni włoskiej, które poprowadzi Paweł Kucharski – szef kuchni Restauracji Mamma Mia w Karpaczu. Specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej, stawia na bogactwo naturalnych smaków i barw, które królują na jego talerzach. Jego kulinarnym autorytetem jest chef Massimo Bottura.

Kucharz z 10-letnim stażem, a od 6 lat szef kuchni, młody, ambitny, twórczy. Doświadczenie zdobywał w znanych restauracjach i hotelach w Karkonoszach m.in. Pałac Wojanów, Mamma Mia Karpacz, Oro Nero – Jelenia Struga w Kowarach. Odbył staż w Restauracji Galeria Blu w Bielsku-Białej pod okiem Anny Klajmon (TOP CHEF) oraz chefa Mateusza Czekierdy. Uczestnik prestiżowych konkursów kulinarny min. Wine Food Noble Night, Arte Culinaria Italiana (III miejsce).

MENU:

  • Arancini allo zafferano e mozzarella in salsa di pomodoro – arancini z szafranem i mozarellą w sosie pomidorowym,
  • Tagliatelle verdi al pesto rosso di pomodori secchi e anacardi con crema di buratta – zielone tagliatelle z czerwonym pesto z suszonych pomidorów i orzechów nerkowca z kremową buratą,
  • Carmelle con ricotta e spinaci in emulsione di burro – carmelle z ricottą i szpinakiem w emulsji maślanej,
  • Torta caprese  –  ciasto czekoladowe z migdałami.

 

W trosce o środowisko prosimy  o zabranie własnych pojemników wynosowych.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: