Warsztaty kulinarne – sushi (kuchnia japońska)

Brak wolnych miejsc. Dopisz się na listę rezerwową.

Cena: 340,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

10.12.2022 (sobota) godz. 15:00

Czas trwania

5 godzin

Trener

Dorota Puć-Pietrzykowska

dorota puć pietrzykowska

Opis warsztatów

Polacy pokochali sushi  – najpopularniejsze danie japońskiej kuchni. Cenimy to danie za smak, wartości odżywcze, różnorodność dodatków. Przygotowanie sushi może być również doskonałym pretekstem do spotkań ze znajomymi. W trakcie warsztatu nauczycie się samodzielnie przygotowywać sushi, poznacie tajniki i sztuczki dzięki, którym bez problemu wykonacie je w domu. Gwarantujemy doskonałą zabawę i pyszne sushi.

Warsztaty poprowadzi Dorota Puć-Pietrzykowska, autorka Pracowni Kulinarnej. Z gastronomią zawodowo związana od 10 lat. Pracowała w londyńskiej restauracji Heddon Street Kitchen Gordona Ramseya, odbyła staż w Atelier Amaro, prowadziła własną restaurację. Sztuki robienia sushi uczyła się od  samego Alona Than (World Sushi Champion – Japan 2015). Kuchnia to pasja, która towarzyszy jej od najmłodszych lat. Wciąż poszukuje inspiracji i możliwości rozwoju, w czym pomagają jej podróże. Każdemu z wyjazdów towarzyszy ciekawość smaków.  Najwięcej przyjemności czerpie z kuchni azjatyckich oraz  śródziemnomorskiej.  Smak, zdrowie i piękno to trzy filary, o które się troszczy, budując jakość swojej kuchni.

W trakcie warsztatu przygotujemy wspólnie ryż do sushi, zalewę do ryżu, omlet tamago dowiecie się, jak przygotować poszczególne dodatki. Poznacie również historię sushi i jego rodzaje. Na koniec warsztatów czeka nas wspólna uczta z własnoręcznie przygotowanego sushi. Efekty swojej pracy możecie również zabrać do domu.

WSTĘP:

  • Omówienie produktów potrzebnych do przygotowania sushi.
  • Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi.
  • Nauka gotowania ryżu, przygotowywanie tamago, przyrządzanie: futomaków, uramaków, hosomaków i nigiri.

MENU:

  • hosomaki z ogórkiem i sezamem/rzodkwią marynowaną (kappa maki, oshinko maki)
  • futomaki z krewetką w tempurze (krewetka w tempurze, spicy mayo, por, ogórek, sałata)
  • futomaki z pieczonym łososiem (łosoś/mango/sałata/ogórek/sos kabayaki)
  • uramaki z łososiem (surowy łosoś/awokado/ ogórek/serek Philadelphia/tobiko)
  • uramaki z krabem (surimi/ogórek/tykwa/oshinko/serek Philadelphia/sezam)
  • nigiri z łososiem i tamago.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia:

Newsletter Pracowni kulinarnej
Zapisz się!