Szkolenie cukiernicze – tort od podstaw

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 1 300,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

21.07.2024 (niedziela) godz. 10:00-19:00

Czas trwania

9 godzin (z możliwością wydłużenia, w zależności od tempa pracy grupy)

Trener

Karolina Kowalik - Sztuka Cukru

Opis warsztatów

Jeśli jesteś osobą początkującą, chcesz dowiedzieć się jak poprawnie złożyć tort, jak idealnie pokryć go tynkiem „na kancik”, dobrać spójną kompozycję smakową kremów oraz przygotować prostą, a zarazem efektowną i oryginalną dekorację, zapisz się na szkolenie już dziś i zdobądź nowe umiejętności. Zapraszamy na szkolenie z podstaw tworzenia tortów i dekoracji. Szkolenie  jest skierowane do osób, które zaczynają swoją przygodę ze składaniem tortów.

Podczas szkolenia, które poprowadzi Karolina Kowalik – autorka marki Sztuka_Cukru –  wypieczemy wzorcowy biszkopt, przygotujemy kremy/wkładki smakowe do tortu. Poskładamy tort i otynkujemy go, a następnie przygotujemy dekoracje.

W trakcie pracy kursanci dowiedzą się, jak przygotowywać stabilne kremy, chrupki i żelki. Prowadząca podzieli się z uczestnikami swoim doświadczeniem z pracy z tortami. Wyjaśni kolejność działań przy przygotowywaniu tortów, przestrzeże przed często popełnianymi błędami.  Porozmawiamy o tym, dlaczego z torów powstają „buły” i jak ich unikać. Karolina wyjaśni, jak odpowiednio przygotować torty pod tynkowanie, nauczy Was tynkować „na żyletę”, odtąd będziecie już wiedzieć, jak wykonać kancik bez drogi na skróty, jakim jest docinanie tynku nożem. Nauczycie się również, jak radzić sobie z pęknięciami i co robić, aby nie pojawiały się na Waszych tortach. Prowadząca opowie o barwnikach i narzędziach do pracy, które u niej sprawdzają się najlepiej.

Kursanci poznają kilka interesujących technik dekoracji, stwarzających niezliczone możliwości rozwiązań (tj. drip, kwiaty z masy cukrowej, motylki z papieru waflowego, kolorowe donuts) – dzięki nim każdy Wasz kolejny tort zyska niepowtarzalny charakter, a Wy będziecie mogli w przyszłości wybrać ten najbardziej odpowiedni dla siebie styl.

To będzie ogromna porcja wiedzy dla początkujących oraz osób, które chciałyby wkroczyć w świat profesjonalnego cukiernictwa.

Karolina Kowalik – cukiernik, dekorator z zamiłowania i pasji. Swoją pracownię – Sztuka Cukru prowadzi w Trzebnicy od 2018 roku, gdzie zaraża innych słodką miłością. Od 2020 roku regularnie dzieli się swoją wiedzą prowadząc szkolenia cukiernicze. Jej konikiem są wysokie torty, ale z równie dużą pasją uczy, jak wykonać tort od podstaw. W sztuce cukierniczej oprócz smaku stawia na artyzm, wyobraźnię, brak schematów i wykończenie przygotowywanych słodkości, gdyż jeść zaczynamy oczami.

Ważna jest dla niej perfekcja i brak przypadkowości na tworzonym torcie.

Zadatek w wysokości 500 zł płatny w ciągu 5 dni od dnia dokonania rezerwacji.

Pozostała kwota – 7 dni przed terminem szkolenia.

Zakres szkolenia:

  • biszkopt,
  • kremy/wkładki smakowe:
    • krem cytrynowy z białą czekoladą i malinami,
    • chrupka czekoladowa,
    • żelka o smaku cydru z miętą.
  • składanie toru w rantach,
  • krem milky way do tynkowania tortu,
  • dekoracje – połączenie kilku, interesujących technik dekorowania stwarzających niezliczone możliwości rozwiązań (drip,  kwiaty z masy cukrowej, motylki z papieru waflowego, kolorowe donus).

 

W trakcie warsztatów uczestnicy będą pracować na wypieczonych wcześniej biszkoptach. Jeden biszkopt upieczemy wspólnie.

Uczestnicy szkolenia otrzymają wszystkie receptury a wykonane torty, zabiorą ze sobą do domu.

Załączone fotografie tortów są poglądowe – przedstawiają poszczególne techniki dekoracji tortów.

 

Zapewniamy:

  • Wszystkie niezbędne materiały, produkty i opakowania,
  • Profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy,
  • Fartuszek na czas szkolenia,
  • Kawa/herbata/woda z cytrusami,
  • Obiad,
  • Certyfikat ukończenia szkolenia.

 

 

 

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: