Klasyczne pączki z konfiturą różaną

Udostępnij

Facebook
WhatsApp
Spis treści

Dzisiaj propozycja dla wszystkich, którym marzy się smak tradycyjnego pączka z konfiturą różaną „home made”. Przepis, jest prosty a dzięki temu, że sami przygotujecie pączki na tłusty czwartek zaskarbicie sobie wdzięczność najbliższych:) Możecie też być pewni, że Wasze pączki będą zawierały jedynie produkty najwyższej jakości.

I mimo, że nie są to zdrowe przekąski, raz w roku możemy grzeszyć do woli;)

Składniki (ok. 35-40 sztuk)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 21 g drożdży suchych (3 saszetki)
  • 130 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5 – 6 łyżek oleju
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml wódki/spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura różana do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody, jeśli jest zbyt gęsty dodać kilka kropel gorącej wody)

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1,5 godziny).

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywając kawałki ciasta, około 50 g na każdy pączek – kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę konfitury różanej, dokładnie skleić, by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz, uformować kulki, następnie odłożyć je na ściereczkę lub stolnicę oprószoną mąką. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być puszyste, ale nie przerośnięte więc nie przesadzajmy z czasem).

Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor (obracamy wykałaczką do szaszłyków). Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniczku. W zależności od naszych upodobań dekorujemy lukrem (gorące) lub posypujemy cukrem pudrem (przestudzone).