Od kilku dni mamy kalendarzową wiosnę, a wraz z nią pojawia się wzmożony apetyt na warzywa i gamę kolorów na talerzu. Mam dla Was propozycję iście wiosennego dania, lekkie warzywne placuszki z kwaśną śmietaną, plasterkami łososia i kaparami. To proste i szybkie danie ale zarazem zdrowe i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!
Składniki (1 porcja – 4 szt.)
- 50g ziemniaka
- 50g cukinii
- 50g papryki czerwonej
- 1 jajko
- 15 g mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml oleju
- 50g łososia wędzonego
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 10g kaparów
- gałązka koperku
Sposób przygotowania
Łososia kroimy w wąskie paseczki, odkładamy do dekoracji. Ziemniaka, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy małe okrągłe placuszki (4 sztuki). Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar oleju.
Placki układamy na talerzu, na nie wykładamy śmietanę, łososia pokrojonego w paski i kapary.
Dekorujemy gałązkami koperku.
Smacznego!