Placuszki warzywne z łososiem i kaparami

Udostępnij

Facebook
WhatsApp
Spis treści

Od kilku dni mamy kalendarzową wiosnę, a wraz z nią pojawia się wzmożony apetyt na warzywa i gamę kolorów na talerzu. Mam dla Was propozycję iście wiosennego dania, lekkie warzywne placuszki z kwaśną śmietaną, plasterkami łososia i kaparami. To proste i szybkie danie ale zarazem zdrowe i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!

Składniki (1 porcja – 4 szt.)

  • 50g ziemniaka
  • 50g cukinii
  • 50g papryki czerwonej
  • 1  jajko
  • 15 g mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 ml oleju
  • 50g łososia wędzonego
  • 50 ml gęstej  kwaśnej śmietany 18%
  • 10g kaparów
  • gałązka koperku

Sposób przygotowania

Łososia kroimy w wąskie paseczki, odkładamy do dekoracji. Ziemniaka, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy małe okrągłe placuszki (4 sztuki). Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar oleju.

Placki układamy na talerzu, na nie wykładamy śmietanę, łososia pokrojonego w paski i kapary.

Dekorujemy gałązkami koperku.

Smacznego!