Warsztaty kulinarne – kuchnia meksykańska

Mamy jeszcze wolne miejsca

Cena: 350,00 

Udostępnij

Szczegóły

Data

27.05.2024 (poniedziałek) godz. 17:00

Czas trwania

4 godziny

Trener

Isabel Balderas

Opis warsztatów

Pełna intensywnych smaków, wyrazistych kolorów i niezapomnianych zapachów, uwielbiana przez wielu – kuchnia meksykańska. Kilkadziesiąt rodzajów papryczek chilli, maślane awokado w najlepszej postaci, kukurydza, fasola i oczywiście tortille. Łączy w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej: świeże warzywa, przyprawy i zioła. Znana nam dziś kuchnia meksykańska jest wypadkową tradycji kulinarnych rdzennych plemion Ameryki Środkowej oraz europejskich zwyczajów przywiezionych przez konkwistadorów. Wyjątkowe połączenie składników sprawia, że dania  kuchni meksykańskiej są wyśmienite. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

W trakcie warsztatów zgłębicie tajniki kuchni meksykańskiej, poznacie najlepsze połączenia i smaki potraw oraz przygotujecie, obłędnie smaczne dania z różnych stron Meksyku. W podróż po meksykańskich smakach zabierze nas Maria Isabel Balderas – rodowita Meksykanka z Puebla,  od 2008 r. mieszkająca w Warszawie.  Pod czujnym okiem naszej trenerki, przygotujecie oryginalne dania prosto z gorącego Meksyku.

Isabel Balderas  to właścicielka meksykańskiej restauracji Santa Catrina w stolicy. Pracowała w wielu renomowanych restauracjach: Puente de Ovando Restaurant (Puebla, Meksyk), Sheraton Hotel (Canun, Meksyk), Mariott Hotel (Canun, Meksyk), Melia Hotel ( San Jose del Cabo), Fishers Hotel ( Pitlochry, Szkocja), Mariott Hotel (Warszawa). Gościnnie gotuje również w programie „Pytanie na śniadanie”.

Prywatnie niesamowicie sympatyczna  i ciepła osoba, która o swojej rodzimej kuchni, jej historii, kulturze i zwyczajach może opowiadać godzinami.

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

Menu:
  • Camarones al coco – krewetki w panierce kokosowej w sosie mango-chipotle.
  • Arroz mexicano – ryż smażony w sosie pomidorowym z warzywami.
  • Plato poblano – tortilla kukurydziana faszerowana kurczakiem w sosie „mole poblano” z suszonych papryk, orzechów i czekolady.
  • Tacos de Jaca adobada – własnoręcznie przygotowane placki kukurydziane z jackfruitem marynowanym w achiote i ananasem.
  • Churros con helado – smażone ciasto parzone z lodami.

 

W trosce o środowisko prosimy  o zabranie własnych pojemników wynosowych.

Brak wolnych miejsc?
Wypełnij formularz i dołącz do listy rezerwowej

Inne warsztaty i szkolenia: