Świąteczny sernik z białą czekoladą i pistacjami

Świąteczny sernik z białą czekoladą i pistacjami

Sernik to jedno z ciast, które w wielu domach przygotowujemy przed Bożym Narodzeniem. Tak dzieje się również w moim domu. Uwielbiam ten sernik jest puszysty, wilgotny, lekki… Przekonajcie się sami.

Składniki (ring 20-22 cm):

  • 0,5 kg sera półtłusty lub tłusty dwukrotnie mielony (ja użyłam serka – mój ulubiony)
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół laski wanilii/ekstrakt lub pasta z wanilii
  • pistacje (dekoracja)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła lub 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • masło do smarowania formy
  • ring/forma Ø 20-22
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Spód sernika możemy wykonać ze zmielonych ciastek (160 g ciastek + 30 g masła) lub kruchego ciasta. Ja użyłam ciasta na pierniczki, które miałam pod ręką. Spód pieczemy na papierze przed przygotowaniem masy serowej, czas ok. 10 min. temp. 180˚C i odstawiamy w formie do przestygnięcia. Sernik możemy upiec również bez spodu.

Bardzo istotne, żeby wszystkie produkty do masy serowej miały temperaturę pokojową. Dlatego produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy ok. 3 godzin przed rozpoczęciem pieczenia.

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od wybicia jajek, oddzielamy białka i żółtka.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po kawałku masła i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy kolejno: twaróg, śmietankę i mąkę. Na koniec do masy serowej dorzucamy ziarenka wydrążone z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową delikatnie mieszając łyżką (nie używamy już robota).

Ring smarujemy masłem. Na upieczony spód wlewamy masę serową, zapiekamy 15 min w temp. 160°C a następnie jeszcze 60 min. w temp. 120°C (piekarnik: grzałka góra-dół). Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze min. godzinę w piecu do przestygnięcia (lekko uchylone drzwiczki). Po całkowitym wystygnięciu wkładamy go do lodówki żeby stężał. Pieczenie najlepiej zaplanować dzień lub dwa dni przed planowanym podaniem – sernik nie będzie wówczas sprawiał problemów przy krojeniu.

Polewę z białej czekolady przygotowujemy podgrzewając białą czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

Pistacje siekamy drobno. Na górę dobrze wystudzonego sernika wylewamy polewę czekoladową, następie brzegi ciasta dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Polewa musi zastygnąć zanim pokroimy sernik. 

Smacznego !!!