Ratatouille

Ratatouille

Dzisiaj propozycja dla wszystkich tych, którzy po świątecznym menu mają ochotę na coś lekkiego i bez dodatku mięsa. Popularny francuski gulasz warzywny – Ratatouille do idealna potrawa. Bardzo smaczny, aromatyczny ale nie powodujący uczucia ciężkości i do tego bardzo zdrowy.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200 g cukinii
  • 200 g papryki czerwonej
  • 200 g bakłażana
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 100 g pieczarek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 g czosnku
  • sól i pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • gałązki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukinię, paprykę, bakłażan, cebulę kroimy w dużą kostkę lub ćwiartki. Bakłażana solimy i odstawiamy na 15 min./odsączamy. Danie to przygotowuję w woku i gotuję bez przykrywki.

Przesmażamy na oliwie paprykę, po chwili dodajemy cebulę a kiedy lekko się zeszkli, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach dodajemy grubo pokrojone pieczarki, pesto, koncentrat i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i podlewamy bulionem. Gotujemy przez kilka kolejnych minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania warzywa należy kilka razy delikatnie przemieszać. Po zdjęciu z ognia solimy do smaku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!!!

Wskazówka:

W sezonie letnim koncentrat pomidorowy i bulion warto zastąpić dojrzałymi, soczystymi pomidorami, teraz jednak ich smak wciąż pozostawia wiele do życzenia.