Dziś mam dla Was propozycje „zielonej” zupy, krem z cukinii z kozim serem. Ser dodaje wyrazistości temu daniu i doskonale współgra z łagodnym smakiem cukinii. Doprawiona lekką nutą czosnku i cytryny zdecydowanie zyskuje. Sprawdźcie, czy Wam też posmakuje to danie.
Składniki (1 porcja)
- 200 g cukinii
- 150 ml bulionu warzywny/drobiowy
- sok z ćwiartki cytryny
- 30g masła klarowanego
- sól i pieprz kolorowy (świeżo mielony)
- czosnek (pół ząbka)
- 50 g sera koziego
- 15 ml oliwy cytrynowej
- kawałki cukinii obsmażonej do ozdoby
Sposób przygotowania
Umyj cukinię, pokrój w talarki (odłóż dwa kawałki do dekoracji). Obsmaż ją delikatnie na rozgrzanym maśle (tak żeby nie zmieniła koloru), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze 20 sekund. Wlej gorący bulion i zblenduj na gładko. Doprowadź do wrzenia i odstaw z palnika. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Podsmaż dwa talarki cukinii (podzielone na pół) na maśle i przełóż na papierowy ręcznik. Wlej zupę do miseczki, po wierzchu posyp startym kozim serem, ułóż połówki obsmażonej cukinii, skrop oliwą cytrynową i dopraw kolorowym pieprzem.
Smacznego!!!
Cukinia w naszej diecie:
Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Jest ona również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. Cukinia jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Poza witaminami cukinia zawiera również składniki mineralne m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
Praktyczne rady:
Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm, ciężkie. Cukinię najlepiej przechowywać w suchym chłodnym miejscu do 10°C . Nie należy przechowywać jej w lodówce (traci smak) oraz trzymać razem z owocami i warzywami wydzielającymi etylen (min. pomidory, jabłka i awokado) – może to przyspieszyć psucie się cukinii.