Ratatouille

Ratatouille

Dzisiaj propozycja dla wszystkich tych, którzy po świątecznym menu mają ochotę na coś lekkiego i bez dodatku mięsa. Popularny francuski gulasz warzywny – Ratatouille do idealna potrawa. Bardzo smaczny, aromatyczny ale nie powodujący uczucia ciężkości i do tego bardzo zdrowy.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200 g cukinii
  • 200 g papryki czerwonej
  • 200 g bakłażana
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 100 g pieczarek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 g czosnku
  • sól i pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • gałązki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukinię, paprykę, bakłażan, cebulę kroimy w dużą kostkę lub ćwiartki. Bakłażana solimy i odstawiamy na 15 min./odsączamy. Danie to przygotowuję w woku i gotuję bez przykrywki.

Przesmażamy na oliwie paprykę, po chwili dodajemy cebulę a kiedy lekko się zeszkli, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach dodajemy grubo pokrojone pieczarki, pesto, koncentrat i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i podlewamy bulionem. Gotujemy przez kilka kolejnych minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania warzywa należy kilka razy delikatnie przemieszać. Po zdjęciu z ognia solimy do smaku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!!!

Wskazówka:

W sezonie letnim koncentrat pomidorowy i bulion warto zastąpić dojrzałymi, soczystymi pomidorami, teraz jednak ich smak wciąż pozostawia wiele do życzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście + siedem =