Dzisiaj propozycja dla wszystkich tych, którzy po świątecznym menu mają ochotę na coś lekkiego i bez dodatku mięsa. Popularny francuski gulasz warzywny – Ratatouille do idealna potrawa. Bardzo smaczny, aromatyczny ale nie powodujący uczucia ciężkości i do tego bardzo zdrowy.
Składniki (2 porcje)
- 200 g cukinii
- 200 g papryki czerwonej
- 200 g bakłażana
- 200 g cebuli czerwonej
- 100 g pieczarek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 g czosnku
- sól i pieprz
- 300 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- gałązki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
Cukinię, paprykę, bakłażan, cebulę kroimy w dużą kostkę lub ćwiartki. Bakłażana solimy i odstawiamy na 15 min./odsączamy. Danie to przygotowuję w woku i gotuję bez przykrywki.
Przesmażamy na oliwie paprykę, po chwili dodajemy cebulę a kiedy lekko się zeszkli, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach dodajemy grubo pokrojone pieczarki, pesto, koncentrat i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i podlewamy bulionem. Gotujemy przez kilka kolejnych minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania warzywa należy kilka razy delikatnie przemieszać. Po zdjęciu z ognia solimy do smaku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!!!
Wskazówka:
W sezonie letnim koncentrat pomidorowy i bulion warto zastąpić dojrzałymi, soczystymi pomidorami, teraz jednak ich smak wciąż pozostawia wiele do życzenia.